top of page

Het kanon is natuurlijk een blikvanger voor onze schutterij.
In 1959 bouwde Jules Dreesen een kanon. Begin jaren '60 ging dit mee naar menig uitstap. De schutterij van Rotem was sindsdien een blikvanger rijker. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de kanonniers het grootste plezier hadden als ze op het O.L.S. of tijdens een andere optochten mensen konden doen schrikken met hun onverwachte knallen.
Dit alles hebben ze jaren volgehouden totdat er geen kanonniers meer waren, door sterfte of stopzetting van het lidmaatschap, en zo ook verdween het kanon uit de schutterij.
Toen in 1977 Tony Kunnen lid werd van de schutterij en mooie verhalen opving over de leute en de bijval die de bende vroeger kende bsloot hij in 1981 zelf een kanon te knutselen. Zo viel de kans aan Tony te beurt om samen met zijn medekanonniers de verhalen weer tot leven te brengen.
Toen de schutterij half jaren '80 nieuwe uniformen bestelde (Franse infanterie 1914) werd het kanon aangepast aan de kostuums. Het betrof een Houwitser van begin 1900 met getrokken loop en terugslag voor obussen, compleet met munitiekist op wielen. De vierwielig gevaarte had het nadeel van zijn grote afmetingen en gewicht in de optochten. 
Toen Tony Kunnen zich in 1994 de eerste maal koning van de schutterij schoot, werd Jean Klingeleers aangesteld als plaatsvervangend hoofdkanonnier. Hij nam deze taak met grote trots en veel bekwaamheid aan. Het eerdere en kleinere model van ons kanon werd wel terug in gebruik genomen.
Jean kreeg al vlug de "knalmicroben" te pakken, deels door zijn eerste prijs op het O.L.S. te Stokkem voor meest ludieke voorval. Jean was er namelijk de oorzaak van dat door zijn onverwachte knal Lieske, die rustig in haar plooizetel naar de optocht zat te kijken, plots opveerde, terug neersmakte, door haar zetel zakte en met haar benen omhoog achteroverviel in het gras.

Op het O.L.S. te Grevenbicht-Papenhoven in 2014 was het weer zo ver, toen de schutterij net terug op het terrein was op het einde van de optocht vuurde Jean nog een laatste schot. De opzichter op het terrein lette even niet op en vonden we na het schot plat op de grond. Hij was geschrokken en had er niet beter op gevonden om te gaan liggen, verder zonder erg.
 

Kanon

bottom of page