top of page

Koningschieten

Tegenwoordig heeft een schutterij vooral een cultuur-historische waarde maar vroeger had een schutterij ook een belangrijke militaire functie. Zo werden in 1648 alle schutterijen van het Drossaardambt te Stokkem opgeëist om naar de "Donderslag op de Meeuwerheide" te trekken, om zich te verzetten tegen een Lorreins leger. Tussen de 381 gesneuvelden werd melding gemaakt van twee schutters uit Rotem, een derde werd zwaar gekwetst.


Het dorpsbestuur was verplicht om in ruil voor de geboden hulp de schutterijen een schietplein te bezorgen waar zij regelmatig konden oefenen en waar jaarlijks "de vogel" geschoten werd.

Nu nog steeds houden wij deze traditie in ere door op Pinkstermaandag "aan het Kruis" op de Schiervellaan een houten vogel af te schieten. De winnaar mag zich een jaar lang "koning der schutterij" noemen. In 2012 ging deze wedstrijd een laatste keer door aan de Schiervellaan. Sindsdien voelde de schutterij zich genoodzaakt om de wedstrijd aan het schutterslokaal aan de Molenweg te organiseren. De reden hiervoor was dat passanten de nodige veiligheidsmaatregelen niet in acht namen en zich in kogelgebied gingen begeven. De schutterij besloot daarom om een nieuwe locatie te kiezen nl. 'het schuttershof' aan de Molenweg.

 

Reeds voor het ontstaan van schutterijen bestond het schieten op vogels op een paal. Wellicht was dit oorspronkelijk bedoeld ter oefening van wapens. Op deze manier was men paraat tegen mogelijkse vijandige aanvallen. Door de ontwikkeling van de wapens ontstonden en schutterijen met handboog, voetboog, haakbusschutters schutters met buks, e.d.. Door het schieten op een houten vogel maakten de schutters onderling uit wie de beste was. Deze werd dan tot koning van de schutterij uitgeroepen.

Het "koningsvogelschieten" der Koninklijke schutterij St. Monulphus en Gondulphus Rotem geschied jaarlijks al eeuwenlang op Pinkstermaandag. Zoals elder reeds vermeld kan dit, sedert 2012, niet meer doorgaan op de traditionele locatie aan "het Kruis" op de Schiervelaan. Tegenwoordig gebeuren deze wedstrijden aan het schuttershof.

Nadat de vogel op zijn stang van 16m hoog is geplaatst kan de strijd om de hoogste schutterseer aanvangen. De schutters dienen zich natuurlijk te schikken naar een reglement waarvan wij hier enkele punten zullen aanhalen.

- Na de ereschoten met de buks door de burgemeester, EH. pastoor en andere prominenten mag ieder lid van de schutterij zo dikwijls schieten als hij wil.

- Er dient geschoten te worden met een buks of een gelijkaardig wapen met enkel schot.

- Degene die het laatste schot lost voor het vallen van de vogel wordt tot koning uitgeroepen en ontvangt een som om een zilveren plaat aan te schaffen.

- Bij discussie vb. als er 2 schoten tegelijk als laatste gelost worden, wordt er een nieuwe vogel gepaatst.

 

De schutter die 3 keer achter elkaar de vogel kan afschieten wordt tot "Keizer der schutterij" benoemd. Dit blijft hij totdat er een volgende keizer hem kan verslaan in een confrontatie. Meestal is dit dus voor het leven, aangezien de kans op het keizerschap niet bijster groot is.

bottom of page